Meteen naar de content

Taal

Hoe Wordt Je Piercer?

Wil jij piercer worden? Zo begin je!

Piercen is een vak waarin precisie, creativiteit en hygiëne samenkomen. Het gaat verder dan alleen een naald door de huid steken; je hebt kennis nodig van anatomie, steriele werkmethoden en klantadvies. Maar hoe start je als piercer? Moet je een opleiding volgen? En welke regels gelden er in Nederland en België?

Droom je ervan om mensen te helpen met unieke lichaamsversieringen? Dan is het goed om te weten dat piercen een ambacht is waarbij vakmanschap en verantwoordelijkheid centraal staan. In deze blog ontdek je stap voor stap hoe je professioneel piercer wordt – van het vinden van een stageplek tot het openen van je eigen studio. Lees verder en zet de eerste stap naar jouw carrière!

©Lotus Piercing NL 2025. Alle rechten voorbehouden.

 

Inhoud:

1. Piercingopleidingen en cursussen

2. Workshops en congressen

3. Stage bij een ervaren piercer (Apprenticeship)

4. Waarom is zoveel praktijkervaring nodig?

5. Hoe zoek je naar een stage plek?

6. Werken als Piercer: Eigen studio of in dienst?

7. Hoe open je een piercingstudio?

8. Hygiëne en Wetgeving: Wat Zijn de Eisen?

9. Omgaan met klanten

10. Belangrijke bronnen

 

Opleiding en training: Waar Begin Je?

Een piercer worden betekent dat je veel praktijkervaring moet opdoen. Er zijn studio’s die een korte cursus tegen betaling aanbieden, maar die duren in de meeste gevallen te kort om genoeg praktijkervaring op te doen. Er is geen officiële mbo- of hbo-opleiding tot piercer, maar welke manier dan wel?

 

1. Piercingopleidingen en cursussen

Sommige bedrijven en scholen bieden korte piercingcursussen aan. Hoewel dit een goede start kan zijn, is het niet voldoende om zelfstandig piercer te worden. Praktijkervaring blijft essentieel! Elke lichaamsvorm is anders, en persoonlijke verschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Dit is simpelweg niet te leren met alleen een cursus of workshop; je ziet te weinig mensen en de tijd is te kort om alles goed onder de knie te krijgen. Vaak betaal je hier veel geld voor, zonder enige garantie op een baan. Sommige piercing- en tattooshops vinden dit onvoldoende om je aan te nemen, omdat ze liever zien dat je stage hebt gelopen om het echt goed te leren.

 

2. Workshops en congressen

Workshops en congressen over piercings zijn waardevolle bijeenkomsten voor zowel beginnende als ervaren piercers. Tijdens deze evenementen worden technieken, hygiënenormen en nieuwe trends besproken door professionals uit de industrie. Workshops bieden vaak hands-on training, terwijl congressen een breder scala aan lezingen, demonstraties en netwerkmogelijkheden bieden. Dit is een ideale manier om je kennis en vaardigheden te verbeteren, op de hoogte te blijven van innovaties en in contact te komen met andere piercers en leveranciers. Een voorbeeld hiervan is de Association of Professional Piercers (APP), een internationale organisatie die zich richt op veilige piercingpraktijken en educatie. Zij bieden trainingen, workshops en congressen voor piercers over de hele wereld.

 

3. Stage bij een ervaren piercer (Apprenticeship)

De meest gebruikelijke manier om het vak te leren, is door in de leer te gaan bij een ervaren piercer. Dit kan enkele maanden tot jaren duren. Dit ligt af verschillende factoren, bijvoorbeeld ga je fulltime stage lopen of alleen maar een dag of paar dagen in de week en Hoe snel leer je de technieken. Oefening baart kunst! In de piercingwereld geldt dit meer dan ooit. Theorie is een essentieel startpunt, maar zonder praktijkervaring kun je geen veilige en nauwkeurige piercings zetten. Leren piercen is niet alleen een kwestie van de juiste techniek beheersen, maar ook van zelfvertrouwen opbouwen, omgaan met verschillende huidtypes en inspelen op onverwachte situaties.

 

4. Waarom is zoveel praktijkervaring nodig?

Door veel te oefenen onder begeleiding van een ervaren mentor, leer je niet alleen hoe je een naald correct plaatst, maar ook hoe je klantgericht en professioneel werkt. Ervaring in de praktijk helpt je om veelgemaakte beginnersfouten te vermijden en zorgt ervoor dat je piercings mooi, veilig en succesvol genezen.

Als beginnende piercer is het normaal om fouten te maken, maar sommige fouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de klant én je reputatie. Hier zijn een paar veelvoorkomende beginnersfouten en hoe je ze kunt vermijden:

Verkeerde plaatsing – Een piercing die te diep of te oppervlakkig wordt gezet, kan leiden tot afstoting, irritatie of scheefgroei. Oefening en een goed begrip van anatomie zijn essentieel.

Onjuiste sieradenkeuze – Goedkope materialen, te korte of te lange staafjes kunnen de genezing vertragen. Gebruik altijd geschikt staal, zoals titanium, en kies de juiste maat voor de anatomie van de klant.

Onzekere handeling – Twijfelen of onstabiel werken kan leiden tot een pijnlijke ervaring voor de klant en een slechte plaatsing. Oefen op modellen onder begeleiding van een ervaren mentor.

Onvoldoende klantcommunicatie – Een klant die niet goed geïnformeerd is over nazorg, risico’s of verwachte genezingstijd, kan verkeerde keuzes maken. Zorg ervoor dat je duidelijk en professioneel uitleg geeft.

Tijdens je stage

Een stage verloopt in stappen: je begint met theorie, oefent op kunsthuid, zet vervolgens piercings op vrijwilligers en mag uiteindelijk zelfstandig werken onder toezicht. Door ervaring op te doen, bouw je vertrouwen op en ontwikkel je je eigen stijl als piercer.

Je leert over:

Anatomie van het lichaam – Zodat je piercings correct plaatst op basis van individuele kenmerken.

Hygiëne en sterilisatie – Deze taken moeten in perfectie worden uitgevoerd en veelvuldig geoefend worden.

Verschillende piercingtechnieken – Bekendheid en handigheid krijgen in het materiaal en de maten van sieraden die je gebruikt.

Nazorgadvies en verzorging – Hoe adviseer je klanten over genezing, wat kunnen ze verwachten en wat te doen als er een irritatie of ander probleem ontstaat? Wat doe je als een klant duizelig wordt?

Klantenservice, klantvriendelijkheid en klantbetrokkenheid – Je leert omgaan met verschillende mensen en verschillende reacties. Daarnaast leer je alles over klantenservice en communicatie, wat minstens zo belangrijk is. Je leert hoe je klanten geruststelt, duidelijke uitleg geeft en professioneel te werk gaat.

 

5. Hoe zoek je naar een stageplek?

Zoek een erkende piercingstudio en vraag of ze een leerling willen opleiden. Dit is de meest waardevolle manier om ervaring op te doen! Maar kom niet onvoorbereid aan en zorg dat je je voldoende inleest in het vak/beroep. Op de websites van de GGD en andere specifieke organisaties zoals de Beroepsvereniging van Piercers kun je meer informatie vinden over hygiënerichtlijnen voor de piercingindustrie(zie 10. belangrijke bronnen). Denk ook aan kennis over maten en materialen; niet alleen het gebruikte gereedschap, maar ook de materialen en maten waar sieraden van gemaakt worden en bij welke piercings ze passen. Maak eventueel een kleine presentatie met de kennis die je de afgelopen tijd hebt opgedaan om te laten zien dat je serieus bent over je keuze om het vak piercer te leren.

Professionele piercers nemen hun vak erg serieus. Als je een stageplek zoekt, kom dan alleen naar de studio, zonder vrienden. Verwacht niet dat je het vak ‘even snel’ leert. Met die instelling krijg je geen stageplek. Stage lopen kost tijd, inzet en geduld. Zonder enige kennis van materialen of hygiënerichtlijnen is de kans klein dat je een stageplek krijgt. Waarom zou je iemand aannemen in je bedrijf en daar tijd in investeren als diegene zelf nog geen tijd heeft geïnvesteerd? De meeste piercers zijn zzp’er en moeten hun eigen tijd verdelen om jou op te leiden.

Niet elke piercer die een opleiding aanbiedt, vraagt daar geld voor. Soms kun je stage lopen voor een periode van een halfjaar tot een jaar, maar als stagiair verdien je dan zelf helemaal niks. De opbrengsten die je genereert door te oefenen op modellen en klanten in de studio, betalen als het ware voor jouw opleiding. Geld zou bovendien niet de belangrijkste motivatie moeten zijn—passie en toewijding maken het verschil in dit vak. Als je geen plezier hebt in wat je doet, zul je het nooit echt goed kunnen uitvoeren. Bij deze toewijding laat je ook zien dat je er echt voor wilt gaan en bereid bent om te investeren in iets dat je op de lange termijn zal belonen. Dus schrik niet als je dit verteld wordt door de piercer.

In de praktijk blijkt dat een stagiair echter niet zonder risico is voor de studio. Verkeerde mond-tot-mondreclame over een piercer of studio kan schadelijk zijn voor de zaak. Daarom zijn een goede voorbereiding en betrouwbaarheid erg belangrijk, zowel voor jezelf als voor de studio. Zoek daarom goed naar een studio, niet omdat die toevallig lekker dicht bij je huis zit, maar een plek die ook bij jou past. Niet elke studio neemt stagiaires aan, maar alleen ervaren personen; hierdoor kan het soms lastig zijn om een stageplek te vinden. Probeer te onthouden dat het ook een proces is waar je naartoe wilt werken; soms is geduld nodig bij het vinden van je stageplek, maar geef niet op!

 

6. Werken als Piercer: Eigen studio of in dienst?

Wanneer je genoeg ervaring hebt, kun je kiezen hoe je je carrière als piercer wilt voortzetten. Twee opties die je hebt:

✔ In een bestaande studio: Veel piercers beginnen hun carrière in een tattoo- of piercingstudio. Dit is een geweldige manier om ervaring op te doen en samen te werken met anderen, zonder meteen de verantwoordelijkheid van een eigen bedrijf op je te nemen. Natuurlijk blijf je wel verantwoordelijk voor je eigen werk. Ook heb je de flexibiliteit om in één of meerdere studio's te werken. Soms werk je in loondienst, soms betaal je een percentage van je inkomsten, en soms huur je een vaste plek in de studio. Er zijn vaak verschillende afspraken over het inkopen van materialen en hoe je werkplek wordt gedeeld.

✔ Je eigen piercingstudio openen: Als je liever zelfstandig werkt, kun je ervoor kiezen om je eigen studio te starten. Dit is een grote stap die niet alleen vakkennis, maar ook de juiste vergunningen en een startkapitaal vereist. Daarnaast moet je een geschikte locatie huren, vaak met een vaste huurperiode van bijvoorbeeld 5 jaar. Dit brengt financiële risico’s met zich mee, dus een goed doordacht plan is essentieel.

 

7. Hoe open je een piercingstudio?

Het openen van een piercingstudio vereist voorbereiding op verschillende gebieden, van vergunningen tot apparatuur. Hier zijn de belangrijkste stappen:

1. Registratie en vergunningen

Registreer je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) en vraag een btw-nummer aan.

Zorg ervoor dat je voldoet aan de hygiëne- en gezondheidsvoorschriften, zoals die van de NVWA of RIVM.

Vergeet niet de brandveiligheids- en milieuvoorschriften te checken.

2. Startkapitaal

Het openen van een piercingstudio kost aanzienlijk geld. Denk aan huur, apparatuur, inrichting, verzekeringen en marketing.

3. Benodigde apparatuur

Investeer in sterilisatieapparatuur (zoals een autoclave) en piercingmateriaal (naalden, sieraden, handschoenen).

Richt de studio in volgens de richtlijnen van de GGD met comfortabele werkstations, wachtruimtes en een schoonmaakruimte.

4. Opleiding en certificering

Begin alleen een studio als je genoeg ervaring hebt op gedaan in een andere studio. Voldoe aan alle hygiëne richtlijnen en vraag een GGD keurig aan advies is een EHBO-cursus te volgen om veilig te werken.

5. Verzekeringen

Sluit aansprakelijkheids- en inventarisverzekeringen af om je werk en bezittingen te beschermen.

6. Marketing en locatie

Zorg voor een professionele website en gebruik sociale media voor klantwerving.

Kies een locatie met voldoende voetverkeer en een doelgroep die geïnteresseerd is in piercings.

7. Personeel

Als je personeel aanneemt, zorg ervoor dat ze goed getraind zijn in technieken, hygiëne en klantvriendelijkheid.

Het openen van een piercingstudio vraagt om voorbereiding, maar met de juiste kennis en middelen kun je een veilige en succesvolle onderneming starten.

 

8. Hygiëne en Wetgeving: Wat Zijn de Eisen?

Omdat piercen risico’s met zich meebrengt, moet je voldoen aan strenge hygiëne-eisen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je klanten, maar ook wettelijk verplicht.

In Nederland: Je hebt een GGD-goedkeuring nodig om te mogen piercen. Dit betekent dat jouw werkruimte moet voldoen aan de hygiënerichtlijnen. Je moet (afhankelijk van de GGD in jouw regio) een erkende hygiënecursus volgen hoewel de GGD geen verplichte cursus eist, moeten piercers wel kunnen aantonen dat ze werken volgens de Hygiënerichtlijnen voor Piercen van het RIVM. Dit kan op verschillende manieren:

- Door werkervaring en kennis van de richtlijnen.(Een GGD medewerker zal snel aan je merken of je ervaren bent of niet)

- Door een hygiënecursus te volgen (sommige GGD’s en studio’s vragen hierom als extra bewijs) waarin je leert werken met steriele instrumenten en infecties voorkomt.

In België: Net als Nederland moet je houden aan de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid. In sommige regio’s is het verplicht om een hygiëneopleiding te volgen voordat je als piercer aan de slag mag.

*De studio waar je werkt, moet een vergunning hebben en regelmatig gecontroleerd worden door de GGD.

Tip: Check altijd de meest recente wetgeving, zodat je zeker weet dat je aan alle eisen voldoet!

 

9. Omgaan met klanten

Als piercer is het jouw taak om niet alleen een veilige en nauwkeurige piercing te zetten, maar ook om je klant gerust te stellen en vertrouwen op te bouwen.

Hier zijn een paar manieren om om te gaan met angstige klanten en een fijne ervaring te bieden:

Rustige communicatie – Een kalme, zelfverzekerde toon helpt klanten zich op hun gemak te voelen. Uitleggen wat je doet en wat ze kunnen verwachten, vermindert spanning.

Lichaamstaal en ademhaling – Let op gespannen schouders, snelle ademhaling of nerveus gedrag. Moedig de klant aan om diep adem te halen en geef ze even de tijd als dat nodig is.

Afleidingstechnieken – Een simpel gesprek over iets leuks of een grappige anekdote kan de focus van de angst wegnemen. Sommige piercers laten klanten bijvoorbeeld een object vasthouden of tellen af.

Begrip en geduld – Niet iedereen heeft dezelfde pijndrempel of ervaring met piercen. Neem de tijd om vragen te beantwoorden en moedig klanten aan om eerlijk te zijn over hun gevoelens.

Positieve afsluiting – Geef de klant een compliment over hoe goed ze het hebben gedaan en herinner ze eraan waarom ze de piercing wilden. Dit helpt hen met een goed gevoel de deur uit te gaan.

Een klant die zich op zijn gemak voelt, zal eerder terugkomen en jou aanraden bij anderen. Door aandacht te besteden aan de psychologie van piercen, maak je niet alleen je werk prettiger, maar bouw je ook een sterke reputatie op.

 

10. Belangrijke bronnen/Links

RIVM Hygiëne Richtlijnen

RIVM Downloads:

- Schema Instructies handhygiëne

- Schoonmaakschema’s voor piercen

- Informatie over de risico’s van piercen

- Uitleg materialen bij piercen

- Toestemmingsformulier piercen

- Nazorginstructie piercings

• NVWA vergunning

Vergunning aanvragen

GGD - Informatie over het aanvragen van een vergunning of vrijstelling.

https://www.ggd.nl/ zoek dan op je eigen gemeente.

CTGB - Hoe weet ik of een desinfectiemiddel is toegelaten?

https://toelatingen.ctgb.nl/nl/authorisations en/of https://echa.europa.eu/nl/information-on-chemicals/biocidal-products

Diverse informatie

https://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/

• De actuele wetgeving

Set siliconen displays zijn perfect om mee te oefenen! We hebben deze speciaal voor je uitgekozen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien krijg je er twee houders bij, wat het oefenen nog makkelijker maakt. Amazon.nl/oefendisplaypiercings

Wil je meer informatie?

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Bekijk dan onze andere blogs bijvoorbeeld over wat te doen bij een irritatie bultjes of hoe een klant zich kan voorbereiden op het zetten van een piercing. Bekijk alle blogs

Daarnaast is het belangrijk om de juiste materialen en sieraden te gebruiken. Op onze productpagina’s vind je meer informatie:


© Lotus Piercing NL 2025. Alle rechten voorbehouden.
Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. Kopiëren, verspreiden of gebruiken van deze tekst is uitsluitend toegestaan voor persoonlijk gebruik. Voor andere doeleinden is voorafgaande schriftelijke toestemming vereist.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Je winkelwagen is leeg